Purchawica a'la pizza

Na czasznicę/purchawicę polowałam od kilku lat. Rozglądałam się uważnie w miejscach gdzie można ją spotkać i na pewno jej nie przeoczyłam bo to grzyb bardzo okazały. Na łąkach i w przydrożnych rowach wypatrujcie białej kuli wyglądającej jak piłka. Będzie ją widać z daleka.

Wracając z tegorocznego urlopu z Podlasia jechaliśmy jak zwykle przez lasy, pola i łąki. Żarłoczek aż się przestraszył kiedy w pewnym momencie krzyknęłam głośno "stój!". Natychmiast dał po hamulcach myśląc, że coś mi się stało i potrzebuję pomocy, a ja jak oparzona wypięłam się z pasów i wyskoczyłam z auta. Pobiegłam kilkadziesiąt metrów wstecz i wskoczyłam do rowu a potem hyc, na łąkę. Nawet się nie obejrzałam, ale kilka minut później minę miał jeszcze tak samo zabawnie zdziwioną z zaskoczenia kiedy zobaczył jak niosę duże, białe coś.

mini pizza grzybowa, grzyby jadalne, grzyb, czasznica olbrzymia, purchawka, zapiekanka grzybowa
mini pizza na plastrze czasznicy olbrzymiej


Żarłoczek jest bystry więc od razu domyślił się, że to grzyb, nie wiedział tylko jaki, bo przecież po co innego leciałabym jak wariatka?! Zna mnie dobrze. Nieśmiało jednak spytał czy na pewno mam zamiar to jeść, a kiedy potwierdziłam dopytał jeszcze czy On też musi. Oczywiście, że nie, ja nikogo nie namawiam do próbowania czegokolwiek jeśli nie ma ochoty, ale wiedziałam, że jak tylko poczuje zapach czasznicy podczas przygotowywania potrawy to się skusi.

Purchawica dojechała do domu na moich kolanach bo bagażnik i tylne siedzenie samochodu były zajęte przez bagaże i kartony z grzybowymi przetworami. Wszak urlop miałam w tym roku bardzo udany. Kiedy dotarliśmy i wnieśliśmy wszystko do domu, przystąpiłam do robienia obiadu. Oczyściłam czasznicę, pokroiłam w plastry i zaczęłam smażyć. Po jednym takim plastrze zjedliśmy bez dodatków, tylko z odrobiną soli, a potem część zapiekłam i to był bardzo dobry pomysł.

czasznica olbrzymia, grzyb jadalny, purchawka, jaki to grzyb, zapiekanka grzybowa, mini pizza z grzyba, grzyby zapiekane
moja czasznica była wielkości piłki, ale bywają większe, dużo większe okazy

Czasznica a'la pizza

czas przygotowania:
składniki na 2 mini pizze:
  • 2 duże plastry czasznicy - takie żeby zmieściły się na patelni pojedynczo
  • 2-3 łyżki oleju roślinnego
  • 4 garści startej grubo albo pokrojonej drobno mozarelli
  • 2 pomidory
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • tymianek lub zioła prowansalskie

zapiekanka grzybowa, grzyby zapiekane, czasznica olbrzymia, purchawica olbrzymia, grzyby jadalne
taką pizzę można zrobić z dowolnymi dodatkami

Jak zrobić czasznicę a'la pizza?

Czasznica jest grzybem jadalnym, ale jest jeden warunek. Musi być młoda i miąższ w środku mieć zupełnie biały. Zażółcenia czy zbrązowienia świadczą o tym, że zarodniki już zaczęły dojrzewać i grzyb będzie niesmaczny. Grzyb powinien mieć elastyczny, bielusieńki miąższ, konsystencją przypominający pianki marshmallow.

Oczyszczoną z resztek ściółki czasznicę pokroiłam w grube plastry. Swojej nie obierałam ze skórki bo była młodziutka i bez śladów jakichkolwiek uszkodzeń. Plastry powinny mieć grubość ok.3 cm bo grzyb się skurczy podczas obróbki.

purchawica olbrzymia, marshmallow, biały, purchawica olbrzymia, ogromna purchawka, grzyb pilka, zapiekanka grzybowa, mini pizza grzybowa
miąższ purchawicy musi być zupełnie biały i tylko wtedy grzyb nadaje się do zjedzenia

Patelnię rozgrzałam. Plaster grzyba posmarowałam przy pomocy pędzelka olejem, cienko, z jednej strony. Trzeba uważać bo grzyb mocno chłonie olej. Tą posmarowaną stroną położyłam go na patelni i smażyłam aż czasznica się przyrumieniła. Tak samo posmarowałam wierzch plastra i przewróciłam go delikatnie żeby obsmażyć także z drugiej strony.

purchawica olbrzymia, czasznica olbrzymia, ogromna purchawka, grzyby jadalne, grzyb, ala pizza, mini pizza, grzyby zapiekane, zapiekanka grzybowa
plaster purchawicy trzeba posmarować niewielką ilością oleju i obsmażyć
purchawica olbrzymia, pizza na grzybowym spodzie, plaster grzyba, purchawka, grzyby jadalne, mini pizza grzybowa, grzyb
trochę sera, pomidor, zioła i do pieca - to wystarczy żeby zrobić pyszne danie z purchawicy olbrzymiej

Obsmażony plaster przełożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch oprószyłam solą i świeżo mielonym pieprzem. Posypałam połową mozarelli. Ułożyłam plastry pomidora, posypałam tymiankiem i resztą mozarelli. Tak samo przygotowałam następny plaster. Blachę  wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i zapiekałam kilkanaście minut aż ser się stopił i zaczął rumienić. Przed podaniem posypałam swoją "pizzę" grubo krojonych szczypiorem.

Proste, prawda? I jakie pyszne!  Plastry czasznicy dość mocno się kurczą podczas smażenia i pieczenia bo grzyb jak to grzyb, zawiera dużo wody. Można zrobić sobie takie pizze  z dowolnymi składnikami. Ja nie szalałam z nimi żeby nie przytłumić zbyt mocno delikatnego smaku grzyba.

purchawica ala pizza, purchawka olbrzymia, czasznica olbrzymia, grzyby jadalne, grzyb, pizza grzybowa, grzyb zapiekany, zapiekanka grzybowa


3 komentarze:

  1. :O nie wpadłabym na coś takiego. Super przepis! Ale bym teraz chciała znaleźć takiego grzyba.. 🙄 Te plastry na patelni wyglądają bardzo smacznie. Ale jeszcze nigdy nie było mi dane takowego grzybka spotkać. Może trzeba wyjechać na poszukiwania?

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiedziałam, ze one są jadalne :)
    Super pomysł

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ano są, inne purchawki i czasznice, póki bielutkie w środku, też jadalne

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger