Bardzo smaczne pączki ziemniaczane i wspomnienie ziemniaczanego wieczoru

Pączki z ziemniaków? Kiedy o nich usłyszałam byłam mocno zdziwiona. Ziemniaki jadamy przecież raczej na obiad i z deserem nigdy mi się nie kojarzyły. Ale zaraz potem przypomniałam sobie o chlebie z ziemniakami i o tym jaki wpływ miały na jego konsystencję oraz wilgotność. Niby chleb nie słodki, ale same pączki po usmażeniu przecież też nie a ciasto powinno być delikatne właśnie dzięki dodatkowi ziemniaków. 

Traf chciał, że jakiś czas temu zaproszono mnie na spotkanie, którego tematem były właśnie ziemniaki. Poza opowieściami przedstawicieli firmy Europlant, hodowców ziemniaków, o przeróżnych odmianach tego warzywa uprawianych w Polsce i dyskusji na temat faktycznego czyli beznadziejnego dostępu do tych odmian w sklepach czy na targowiskach gotowaliśmy też ziemniaczane potrawy. Zajęcia poprowadziła Joasia Jakubiuk. Kuchnia ziemniaczana to przeważnie dania bardzo proste, ale takie jakie znamy z rodzinnego domu. Szare kluski, cepeliny czy babkę ziemniaczaną najlepiej robiła przecież moja lub Twoja Babcia, prawda?

Jednym z przepisów do przygotowania podczas spotkania były właśnie pączki ziemniaczane więc widząc to od razu ustawiłam się przy odpowiednim stanowisku żeby je robić. Okazały się banalnie proste a rezultat zaskoczył pozytywnie chyba wszystkich. Gdyby nie wiedzieli, że w składzie jest tyle ziemniaków nigdy by tego nie zgadli. A pączuszki wyszły delikatne, mięciutkie w środku i z chrupiącą skórką - przepyszne! Teraz, w karnawale, postanowiłam przygotować je w domu co i Wam polecam bo warto. Przepis znajdziecie niżej.

O odmianach ziemniaków i tym które do czego najlepiej się nadają pisałam już kiedyś na blogu, ale warto te informacje powtórzyć.

pączki ziemniaczane , pączki z ziemniakami , pączuszki kładzione , karnawał , tłusty czwartek , ostatki , ciastka , moje wypieki , najlepsze przepisy , cukierenka , jak z cukierni , domowe jedzenie , kuchnia polska


Jakie mamy typy ziemniaków?

Typ A - ziemniaki najtwardsze - sałatkowe, do zupy czy smażenia pokrojone w kostkę. Sprawdzają się też doskonale do pieczenia na grillu i gotowania w mundurkach. W zupie nie rozpadną się pozostając w ładnych kawałkach. Typ A to ziemniaki odmiany Venezia, Bellinda, Colette, Belana, Regina.

Typ B - nieco bardziej miękkie - ogólnoużytkowe czyli takie jakie najczęściej podajemy do drugiego dania w postaci gotowanej. Można je smażyć, ale też zrobimy z nich niezłe frytki. Typ B to ziemniaki odmiany Colette, Nandina, Red Sonia, Bellarosa, Ewelina, Rosalind, Georgina, Red Fantasy, Jelly, Irga, Irys, Gala. 

Typ C - mączyste, kleiste, o najbardziej sypkim miąższu po obróbce - na puree, placki, kopytka, kluski czy do zup gdy chcemy żeby rozgotowując się ją zagęściły. Typ C to ziemniaki odmiany Honorata, Centa, Grot, Bzura, Ceza.

Są też odmiany typów pośrednich o właściwościach obu sąsiadujących typów -
ziemniaki typu AB - Viviana, Vineta, Tarpan, Frezja, Agata
ziemniaki typu BC - Augusta, Jurata, Elida, Ibis, Arkadia, Bryza, Janka, Fregata.

Warto pytać sprzedawców o odmianę i jej zalety. Warto czytać informacje na opakowaniach jeśli kupujemy ziemniaki w siatkach żeby wykorzystywać je w celu do jakiego najlepiej się nadają.  Ale teraz zapraszam już na pączki!


Pączuszki ziemniaczane

czas przygotowania: 45 minut + czas wyrastania ciasta
składniki:
  • 500 g ziemniaków - u mnie Bellarosa
  • 500 g mąki pszennej, użyłam luksusowej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 40 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka 
  • 4 średnie jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  •  
  • do smażenia - olej rzepakowy, smalec albo frytura 

  • do posypania/obtoczenia - cukier puder
  • cynamon mielony

pączki ziemniaczane , pączki z ziemniakami , pączuszki kładzione , karnawał , tłusty czwartek , ostatki , ciastka , moje wypieki , najlepsze przepisy , cukierenka , jak z cukierni , domowe jedzenie , kuchnia polska
pączki ziemniaczane , pączki z ziemniakami , pączuszki kładzione , karnawał , tłusty czwartek , ostatki , ciastka , moje wypieki , najlepsze przepisy , cukierenka , jak z cukierni , domowe jedzenie , kuchnia polska
pączki ziemniaczane , pączki z ziemniakami , pączuszki kładzione , karnawał , tłusty czwartek , ostatki , ciastka , moje wypieki , najlepsze przepisy , cukierenka , jak z cukierni , domowe jedzenie , kuchnia polska
pączki ziemniaczane , pączki z ziemniakami , pączuszki kładzione , karnawał , tłusty czwartek , ostatki , ciastka , moje wypieki , najlepsze przepisy , cukierenka , jak z cukierni , domowe jedzenie , kuchnia polska
pączki ziemniaczane , pączki z ziemniakami , pączuszki kładzione , karnawał , tłusty czwartek , ostatki , ciastka , moje wypieki , najlepsze przepisy , cukierenka , jak z cukierni , domowe jedzenie , kuchnia polska


Jak zrobić pączki ziemniaczane? 

Ziemniaki wyszorowałam i ugotowałam bez obierania. Miękkie obrałam ze skórki. Kiedy są jeszcze ciepłe można je przecisnąć przez praskę albo dobrze rozdrobnić tłuczkiem do ziemniaków a jesli ostygną i są bardziej zwarte to można też zetrzeć je na tarce jarzynowej o najdrobniejszych oczkach.

Drożdże wymieszałam w kubku z cukrem, trzema łyżkami mąki i połową mleka. Odstawiłam na 10-15 minut żeby zaczęły pracować. Do ziemniaków wbiłam jajka, dodałam sól i spieniony rozczyn, chwilę mieszałam a następnie powoli dosypywałam mąkę wyrabiając ciasto. Ma być gładkie, wszystkie składniki muszą dobrze się połączyć, ale cały czas będzie dosyć lepkie. Miskę przykryłam i zostawiłam ciasto do wyrastania na ok. godzinę. Powinno podwoić swoją objętość.

W rondlu rozgrzałam tłuszcz. Małą łyżeczką maczaną w tłuszczu nabierałam porcje ciasta i pomagając sobie drugą zsuwałam je do rondla. Smażyłam pączuszki partiami tak żeby dość swobodnie pływały w tłuszczu. Przeważnie same się w nim obracając równomiernie rumieniąc, czasami tylko któremuś trzeba pomóc. Usmażone pączki wyławiałam łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi żeby osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Po chwili przekładałam do miski i posypywałam dość obficie cukrem pudrem wymieszanym z niedużą ilością mielonego cynamonu lekko obtaczając w mieszance.

Pączki ziemniaczane, jak wszystkie pączki, najsmaczniejsze są zaraz po usmażeniu, jeszcze ciepłe. Ale kiedy ostygną też są doskonałe. Do następnego dnia dotrwało zaledwie kilka i też były bardzo dobre.

Przepis pochodzi z książki "Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur", której autorką jest Małgorzata Jankowska Buttitta.

Niżej kilka migawek z warsztatów, o których wspomniałam na początku. Spotkanie odbyło się w siedzibie Little Chef, w Warszawie. Zaproszono blogerów, dziennikarzy i miłośników dobrej kuchni. Porozmawialiśmy o tym czy rzeczywiście Polska ziemniakiem stoi i jak wygląda ziemniaczana rzeczywistość w najbliższych sklepach. Później gotowaliśmy razem pod czujnym okiem szefowej Joasi Jakubiuk a na koniec wspólnie degustowaliśmy przygotowane potrawy. Miły i bardzo smaczny wieczór. 

polska ziemniakiem stoi , król ziemniaki , odmiany ziemniaków , co zrobić z ziemniaków , ziemniaki , kartofle , grule , typy ziemniaków , kuchnia ziemniaczana , najlepsze przepisy , kuchnia polska
skoro tematem ma być ziemniak to bulwy posłużyły także do dekoracji
polska ziemniakiem stoi , król ziemniaki , odmiany ziemniaków , co zrobić z ziemniaków , ziemniaki , kartofle , grule , typy ziemniaków , kuchnia ziemniaczana , najlepsze przepisy , kuchnia polska
odmian ziemniaków uprawianych w Polsce jest ponoć bardzo dużo - szkoda, że w sklepach królują tylko 2-3 odmiany
polska ziemniakiem stoi , król ziemniaki , odmiany ziemniaków , co zrobić z ziemniaków , ziemniaki , kartofle , grule , typy ziemniaków , kuchnia ziemniaczana , najlepsze przepisy , kuchnia polska
porozmawiajmy o ziemniakach, czytajmy o nich i dopominajmy się u sprzedawców takich odmian jakie chcielibyśmy kupować i jeść
polska ziemniakiem stoi , król ziemniaki , odmiany ziemniaków , co zrobić z ziemniaków , ziemniaki , kartofle , grule , typy ziemniaków , kuchnia ziemniaczana , najlepsze przepisy , kuchnia polska
warsztaty poprowadziłam Joasia Jakubiuk
polska ziemniakiem stoi , król ziemniaki , odmiany ziemniaków , co zrobić z ziemniaków , ziemniaki , kartofle , grule , typy ziemniaków , kuchnia ziemniaczana , najlepsze przepisy , kuchnia polska
ziemniaki odmiany Bella Rosa - tych właśnie użyliśmy do ciasta na pączki
polska ziemniakiem stoi , król ziemniaki , odmiany ziemniaków , co zrobić z ziemniaków , ziemniaki , kartofle , grule , typy ziemniaków , kuchnia ziemniaczana , najlepsze przepisy , kuchnia polska
ciasto ziemniaczane rośnie, tłuszcz w rondlach - będzie wielkie smażenia
polska ziemniakiem stoi , król ziemniaki , odmiany ziemniaków , co zrobić z ziemniaków , ziemniaki , kartofle , grule , typy ziemniaków , kuchnia ziemniaczana , najlepsze przepisy , kuchnia polska
pączki ziemniaczane wesoły taplają się w tłuszczyku
polska ziemniakiem stoi , król ziemniaki , odmiany ziemniaków , co zrobić z ziemniaków , ziemniaki , kartofle , grule , typy ziemniaków , kuchnia ziemniaczana , najlepsze przepisy , kuchnia polska
trochę cukru i cynamonu, i można zajadać!
polska ziemniakiem stoi , król ziemniaki , odmiany ziemniaków , co zrobić z ziemniaków , ziemniaki , kartofle , grule , typy ziemniaków , kuchnia ziemniaczana , najlepsze przepisy , kuchnia polska
na stanowisku obok dziewczyny robiły rogaliki z ciasta ziemniaczanego
polska ziemniakiem stoi , król ziemniaki , odmiany ziemniaków , co zrobić z ziemniaków , ziemniaki , kartofle , grule , typy ziemniaków , kuchnia ziemniaczana , najlepsze przepisy , kuchnia polska
szara kluski zostały pożarte prosto z patelni i niestety nie trafiły na wspólny stół
polska ziemniakiem stoi , król ziemniaki , odmiany ziemniaków , co zrobić z ziemniaków , ziemniaki , kartofle , grule , typy ziemniaków , kuchnia ziemniaczana , najlepsze przepisy , kuchnia polska
czas zacząć ziemniaczaną biesiadę
polska ziemniakiem stoi , król ziemniaki , odmiany ziemniaków , co zrobić z ziemniaków , ziemniaki , kartofle , grule , typy ziemniaków , kuchnia ziemniaczana , najlepsze przepisy , kuchnia polska
dobry ziemniak, dobry śledź, trochę cebulki, pieprzu i dobrego oleju - pyszności!
polska ziemniakiem stoi , król ziemniaki , odmiany ziemniaków , co zrobić z ziemniaków , ziemniaki , kartofle , grule , typy ziemniaków , kuchnia ziemniaczana , najlepsze przepisy , kuchnia polska
rogaliki z ciasta ziemniaczanego - przyznam, że nie bardzo przypadły mi do gustu, ale może przyjrzę się dokładniej przepisowi i pokombinuję?
polska ziemniakiem stoi , król ziemniaki , odmiany ziemniaków , co zrobić z ziemniaków , ziemniaki , kartofle , grule , typy ziemniaków , kuchnia ziemniaczana , najlepsze przepisy , kuchnia polska
ceppeliny vel kartacze vel pyzy z mięsem - jest ktoś kto nie lubi? ja nie znam takiej osoby
polska ziemniakiem stoi , król ziemniaki , odmiany ziemniaków , co zrobić z ziemniaków , ziemniaki , kartofle , grule , typy ziemniaków , kuchnia ziemniaczana , najlepsze przepisy , kuchnia polska
ziemniaki nadziewane duszonymi warzywami i zapieczone z serem
polska ziemniakiem stoi , król ziemniaki , odmiany ziemniaków , co zrobić z ziemniaków , ziemniaki , kartofle , grule , typy ziemniaków , kuchnia ziemniaczana , najlepsze przepisy , kuchnia polska
zostało sporo farszu od cepelinów ale nic się nie może zmarnować więc usmażyliśmy klopsiki

Brakuje jeszcze zdjęcia babki ziemniaczanej, ale to dlatego, że Szefowo zarządziła nie podanie jej na stół. Ponoć coś nie wyszło tak jak miało wyjść i tyle.

2 komentarze:

  1. Te wszystkie ziemniaki to chyba w bardzo nielicznych miejscach są do kupienia. Ja osobiście z wymienionych przez Ciebie znam tylko Irysy, Rosalindę i Bryzę. Gdzie je można dostać? Życie byłoby łatwiejsze hi hi :-)
    Pączki smażę od lat z ziemniakami.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja ziemniaczara to muszę upiec i czekam na te rogaliki , pokombinujesz trochę i na pewno będą lepsze niż te co próbowałaś 😊

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger