Domowe przetwory. Śliwki w occie. Śliwki marynowane

Marynowane owoce są moim ulubionym dodatkiem do pieczonych mięs i wędlin. Najbardziej lubię gruszki w occie, ale śliwki są zaraz za nimi. Tak, zdecydowanie wolę takie owoce niż grzybki co niektórym może wydawać się dziwne bo skoro jestem taka grzybnięta to przecież grzyby powinnam jeść 3 razy dziennie. No cóż, lubię marynowane grzyby, ale z owocowymi marynatami nie wygrały nigdy.

Jeśli lubicie marynowane dodatki to koniecznie spróbujcie marynowanej marchewki. Jest zaskakująco dobra a pokrojona w efektowne sprężynki będzie ozdobą stołu.

śliwki marynowane w occie , marynata , zalewa octowa , pikle , domowe przetwory , moja spiżarnia , na zimę , do słoików , zaprawa , śliweczki , owoce do mięs i wędlin , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , kuchnia domowa


Śliwki marynowane w zalewie octowej

czas przygotowania:  ok. 45 minut
składniki na 5 słoiczków poj. 0,28l:
  • 1 kg śliwek węgierek
  •  
  • ZALEWA - 300 ml wody
  • 250 g  cukru 
  • 2 szczypty soli 
  • 100 ml octu spirytusowego 10 %
  •  
  • PRZYPRAWY - goździki
  • gorczyca biała
  • cynamon w kawałki
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny w ziarenkach

śliwki marynowane w occie , marynata , zalewa octowa , pikle , domowe przetwory , moja spiżarnia , na zimę , do słoików , zaprawa , śliweczki , owoce do mięs i wędlin , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , kuchnia domowa

śliwki marynowane w occie , marynata , zalewa octowa , pikle , domowe przetwory , moja spiżarnia , na zimę , do słoików , zaprawa , śliweczki , owoce do mięs i wędlin , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , kuchnia domowa

Jak zrobić śliwki w occie?

Śliwki do tego przetworu powinny być dojrzałe, ale jędrne. Można je marynować w całości, ale ja zdecydowanie wolę od razu pokroić je na połówki i nie wsadzać do słoików pestek, które porem trzeba wyjmować. Poza tym krojąc je mam pewność, że nie zamarynuję śliwek z lokatorami.

Śliwki umyłam w bardzo ciepłej wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej - 2 łyżka na 1 litr wody. Taki zabieg pozwala usunąć woskowy nalot jakim pokryte są owoce. Wypłukałam je potem dokładnie w same wodzie i osuszyłam.  Każdą śliwkę przekroiłam wzdłuż na pół i usunęłam pestki.
Połówki śliwek ułożyłam dość ciasno w słoikach wypełniając je do 3/4 wysokości, ale nie ugniatając.

Składniki zalewy, bez przypraw, zagotowałam i ostudziłam. Do każdego słoiczka dodałam po 1 kulce ziela angielskiego, 3 goździki, szczyptę ziarenek gorczycy, kilka ziaren pieprzu i kawałeczek kory cynamonu. Wlałam zalewę. Zakręciłam słoiki i wstawiłam je do szerokiego garnka wyłożonego na dnie ściereczką. Wlałam do garnka zimną wodę - tyle żeby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzowałam podgrzewając przez 20 minut - czas liczę od momentu zawrzenia wody. Po zagotowaniu zmniejszyłam grzanie tak żeby woda w naczyniu tylko lekko mrugała. Po zapasteryzowaniu wyjęłam słoiki, sprawdziłam zakrętki dokręcając je i odstawiłam do wystudzenia stawiając do góry dnem.

Jak to bywa przy większości marynat śliwki powinny postać przynajmniej 2 tygodnie zanim je będziemy jeść.

śliwki marynowane w occie , marynata , zalewa octowa , pikle , domowe przetwory , moja spiżarnia , na zimę , do słoików , zaprawa , śliweczki , owoce do mięs i wędlin , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , kuchnia domowa

10 komentarzy:

  1. Nigdy jeszcze nie próbowałem śliwek w occie... Ciekawie jak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mniam polecam serdecznie są przepyszne zaraz po gruszkach w occie, to smaki dzieciństwa i wspomnienie najukochańszej Babci. Podawała je zawsze do pieczonej kaczki....oj trzeba spróbować, polecam

      Usuń
    2. Takie marynowane owoce idealnie pasują do pieczonych mięs

      Usuń
  2. Czy śliwki z własnego sadu też trzeba tak dokładnie myć, tzn. "w bardzo ciepłej wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej - 2 łyżka na 1 litr wody."? Funia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. śliwki, niezależnie od metody i miejsca uprawy mają taki woskowy nalot na skórce i to mycie pozwala go usunąć

      Usuń
  3. Pyszne, w tym roku zrobię większy zapas na zimę, będę jednak krócej pasteryzowała, aby śliwki były bardziej jędrne, mają sporo cukru i octu więc myślę , że można pasteryzować krócej, dla mnie w smaku idealne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czas pasteryzacji należy dobrać do śliwek - jeśli są bardziej miękkie to pasteryzujemy nieco krócej

      Usuń
  4. Śliwki w occie bardzo dobrze smakują jako koreczki ze śledziem w oleju, zawsze podaję je na Wigilię

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger