Pyszne pierogi z białym serem, na słodko

Pierogi z białym serem, twarogiem, robię rzadko. Nawet nie pamiętam kiedy ostatni raz je robiłam więc chyba bardzo dawno. Dobry twaróg wolimy po prostu zjeść z ciemnym chlebem i galaretką porzeczkową albo w postaci twarożku z ogórkiem. Nie ma problemu z lepieniem bo to akurat lubię robić - gorzej jest z jedzeniem. Niby lubimy, ale wolimy po prostu inaczej nadziewane pierogi. Ale czasami, raz na kilka lat, nachodzi nas i to była właśnie taka zachcianka. 

Zaopatrzona w pyszny, świeżutki biały ser zabrałam się do roboty. Ciasto do takich pierogów powinno być delikatne i na robię je na maślance bo doskonale współgra z farszem. Spróbujcie koniecznie i sami przekonacie się jakie to dobre!

Jeśli jednak wolicie pierogi z owocowym nadzieniem to zapraszam na dwukolorowe pierogi z jagodami. Jagody jeszcze są więc możecie sobie też takie zrobić! 

pierożki ze słodkim twarogiem , słodkie pierogi z serem , ciasto pierogowe maślankowe , obiad

Domowe pierogi z ciasta maślankowego z farszem z białego sera

czas przygotowania: ok. 45 minut
składniki na 30 pierogów: 
  • CIASTO - 230 g mąki pszennej typ 500
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju 
  • ok. 150 ml maślanki

  • FARSZ - 500 g twarogu - białego sera półtłustego
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej albo ziarenka z połowy laski wanilii
  • 4-5 łyżeczek cukru 
  • 1 łyżka soku z cytryny

  • do podania - gęsta śmietana
  • rodzynki
  • miód
  • mielony cynamon

pierożki ze słodkim twarogiem , słodkie pierogi z serem , ciasto pierogowe maślankowe , obiad
pierożki ze słodkim twarogiem , słodkie pierogi z serem , ciasto pierogowe maślankowe , obiad
pierożki ze słodkim twarogiem , słodkie pierogi z serem , ciasto pierogowe maślankowe , obiad
pierożki ze słodkim twarogiem , słodkie pierogi z serem , ciasto pierogowe maślankowe , obiad
pierożki ze słodkim twarogiem , słodkie pierogi z serem , ciasto pierogowe maślankowe , obiad

Jak zrobić pierogi z twarogiem?

CIASTO - mąkę przesiałam razem z solą. Wlałam olej i maślankę, zagniotłam gładkie, elastyczne ciasto. Przykryłam je i odłożyłam na 15 minut żeby odpoczęło.

FARSZ - biały ser zmieliłam w maszynce. Ja zrobiłam to raz, ale można przepuścić ser 2 czy nawet 3 razy żeby masa była gładsza. Wymieszałam z surowymi żółtkami, pastą waniliową, sokiem z cytryny i posłodziłam do smaku.

Ciasto rozwałkowałam na placek grubości ok. 2 mm. Szklanką wycinałam koła. Na każde nałożyłam czubatą łyżeczkę farszu. Zlepiałam pierogi i odkładałam je na ściereczkę. Gotowe wrzucałam na osolony wrzątek i gotowałam ok. 2 minut od wypłynięcia. Wyławiałam łyżką cedzakową dokładnie osączając.

Pierogi z białym serem podałam zaraz po ugotowaniu. Polałam roztrzepaną śmietanką i płynnym miodem. Posypałam rodzynkami i odrobiną mielonego cynamonu.

pierożki ze słodkim twarogiem , słodkie pierogi z serem , ciasto pierogowe maślankowe , obiad
pierożki ze słodkim twarogiem , słodkie pierogi z serem , ciasto pierogowe maślankowe , obiad


6 komentarzy:

  1. Pyszne pierożki :) Mniam ....
    P.S. Pięknie zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  2. To katorga przeglądać blogi kulinarne z samego rana, jeszcze przed śniadaniem! Kubki smakowe szaleją na widok Twoich pierogów!

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak mnie inspirujesz swoimi przepisami, że aż w weekend robiłam pierożki z czereśniami a teraz chyba czas na pyszny ser... aż ślinka cieknie patrząc na te zdjęcia! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na facebooku pojawił się przepis i sobie myślę fajnie bo mam swojski ser. Zabieram się dzisiaj za pierogi i dopiero teraz czytam, że do ciasta maślanka. Chciałabyś Izo widzieć moje oczy, sobie myślę kurcze zawsze robiłam ciasto zaparzane a tu maślanka? Otwieram lodówkę a tam kefir :) no i robię z kefirem zdziwiona nadal, ciasto fajne elastyczne super się lepi pierogi. Nakładam najpierw mężowi na talerz, zerkam nadal a już piętnasty je hi hi i dopiero pytam czy smakują, a mąż pyyszneee.
    Jeśli ktoś nadal zdziwiony maślanką w przepisie ciasta pierogowego powiem tak: Zabierajcie sie szybko do roboty bo pysznee :)
    Zdjęć niestety nie zdążyłam zrobić :)

    Dziękuję Izuniu za przepis i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, cieszę się, że smakowało i przepis się przydał :) pozdrawiam!

      Usuń
  5. Zrobiłam te pierożki dzisiaj na obiad. Znikły wszystkie, były przepyszne. Pozdrawiam. Uwibiam Pani bloga :-)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger