Naleśniki z karmelizowanymi jabłkami

W tę niedzielę na śniadanie nie było jak zwykle jajecznicy. Szefowa kuchni się zbuntowała i zrobiła naleśniki ! Żarłoczek, zatwardziały wielbiciel jajówy o poranku, był zachwycony.  I weź tu, kobieto, zrozum faceta...

Na taką zmianę trochę napuściły mnie koleżanki blogerki a pomysł podrzuciły w ramach cotygodniowej akcji Wypiekanie na śniadanie. Przepis pochodzi z książki Martine Lizambard "Naleśniki słodkie, słone i pikantne "

Zobacz także przepis na Naleśniki z serem i bakaliami



Naleśnikowa róża z jabłkami karmelizowanymi

czas przygotowania : 30 minut + czas leżakowania ciasta
składniki :
  • NALEŚNIKI - 2 jajka
  • 350 ml mleka 
  • 170 g mąki pszennej wrocławskiej
  • 40 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli

  • JABŁKA - 6-8 małych jabłek
  • sok z 1 dużej cytryny 
  • 50 g cukru trzcinowego demerara
  • 50 g masła 

  • do podania - kilka łyżek jogurtu naturalnego
  • kilka łyżeczek płynnego miodu lipowego

  • do posmarowania patelni - 1/2 łyżeczki oleju roślinnego

Jak zrobić pyszne naleśniki?

CIASTO - w misce roztrzepałam jajka z mlekiem, cukrem i solą. Cały czas mieszając rózgą dosypywałam mąkę. Na koniec dolałam stopione masło. Gładkie ciasto odstawiłam na godzinę żeby odpoczęło.

JABŁKA - jabłka obrałam i pokroiłam na ósemki usuwając gniazda nasienne. Od razu polałam je sokiem z cytryny i wymieszałam żeby nie ściemniały. Na dużej patelni roztopiłam masło, dodałam cukier a kiedy się stopił włożyłam jabłka razem z sokiem. Smażyłam ok. 10 minut początkowo delikatnie mieszając drewnianą łyżką a potem tylko potrząsając naczyniem żeby kawałki owoców obtoczyły się w karmelu.

Z ciasta usmażyłam na niedużej patelni cienkie naleśniki. Patelnię za pierwszym razem posmarowałam olejem a później już nie było takiej potrzeby. Na ciepłe naleśniki nakładałam po 3 kawałeczki jabłek, składałam na pół i kładąc po 4-5 sztuk na talerz zwijałam je tworząc różę. Podałam z jogurtem i miodem do polania.

2 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger