Małe bułeczki z pesto

Takie malutkie bułeczki upiekłam któregoś dnia - niby nic takiego, takie pachnące maluchy przekąskowe. Świetnie smakowały jako dodatek do zupy bez makaronu i innego dodatku skrobiowego. Najlepsze były jeszcze ciepłe, ale zimne też można sobie podjadać :)

czas przygotowania - ok. 45 minut 
składniki na 24 mini bułeczki :
  • CIASTO - 250 g mąki pszennej luksusowej 
  • 25 g świeżych drożdży 
  • 2 łyżeczki cukru zwykłego 
  • 2 szczypty łyżeczki soli 
  • 1 żółtko
  • 50 g masła albo margaryny
  • ok. 80 g gęstej śmietany 18 %
  • do smarowania - 1 żółtko + 1 łyżka mleka 
  •  
  • FARSZ - garść liści natki pietruszki
  • garść liści bazylii 
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 czubate łyżki startego sera Szeneker albo innego typu parmezan
  • 1 łyżka pokruszonego drobno miąższu zwykłej bułki
  • 1 łyżka mielonych migdałów
  • oliwa 
  • do smaku - sól, pieprz 
BUŁECZKI - zioła opłukałam i osuszyłam, posiekałam grubo i wrzuciłam do małego pojemnika blendera. Dodałam migdały, ser, miąższ bułki i pokrojony obrany ząbek czosnku. Wlałam 2 łyżki oliwy i zmiksowałam na pastę. Oliwy dolałam jeszcze odrobinę, dosypałam też soli i pieprzu do smaku, ponownie zmiksowałam. Pasta powinna być gęsta.

Drożdże rozmieszałam z cukrem aż zrobiły się płynne. Do miski wsypałam mąkę z solą, roztarłam z zimnym masłem tak jak na kruszonkę. Dolałam drożdże,  śmietanę, żółtko i zagniotłam elastyczne ciasto. Podzieliłam je na 2 części, każdą rozwałkowałam na prostokąt o wymiarach mniej więcej 35x12 cm. Posmarowałam je przygotowaną zieloną pastą na całej powierzchni i zrolowałam luźno. Pokroiłam na kawałki długości ok. 3 cm. Włożyłam je pionowo we wgłębienia foremki na mini muffinki spryskanej cienko tłuszczem. Wierzch posmarowałam żółtkiem rozmieszanym z mlekiem. Piekłam ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 190 st . C na dolnym poziomie.

Podałam ciepłe do zupy :)

19 komentarzy:

  1. Po prostu bosko smacznie wygladają te Twoje bułeczki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaś kusisz muffinkową foremeczką ;)
    Różyczki z konfiturą były super.
    Ale kiedy widzę zestawienie pietruszki z bazylią, moja włoska dusza się raduje :)












    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przyznam, że bardzo lubię takie połączenie bo sama bazylia jest dla mnie zbyt pachnąca w takim pesto, z pietruszką ładnie gra

      Usuń
  3. ale świetnie wyglądają:) mogę jedną?

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż ma się ochotę zjeść. Naprawdę. Niestety, siedząc przed komputerem, często mam do dyspozycji tylko herbatę, obowiązkowo na podkładce na biurko (żona zabiłaby mnie, gdybym położył kubek na blat). A czasem, pracując, zjadłoby się też coś takiego:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czasami jak człowiek się tak zapracuje to zapomni o jedzeniu na cały dzień :)

      Usuń
  5. Pyzo kochana,twoje babeczki wygladaja oblednie!!!!Ja zrobilam ale mam watpliwosci bo: w ogole mi nie wyrosly i byly raczej kruche.Nie wiem czy takie maja byc?Juz podczas robienia ciasta cos mi sie wygawalo ze bedzie nie tak-ciasto bylo takie jak....na szarlotke a nie chleb.No w kazdym razie smak byl dobry to dzieki pesto.Napisz mi jakie twoje sa czy ciasto ma byc po upieczeniu jak chleb?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to ciasto jest krucho drożdżowe, takie nieco chlebowe, ale powinno jednak urosnąć. Po zagnieceniu powinno być dość miękkie i elastyczne jak plastelina i nie kleić się

      Usuń
  6. super te bułeczki, już mi się z cynamonem znudziły, to może zrobię takie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. chyba mi zjadło komentarz, chciałam napisać że fajowe te bułeczki, miła odmiana do tych z cynamonem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nic nie zjadło tylko jest moderacja włączona a ja nie mam czasu co chwilę zaglądać :)

      Usuń
  8. Zrobiłem te babeczki na imprezę sylwestrową, są pyszne. Niestety pesto kupne bo mi zalegało w lodówce. Dodałem też posiekane orzechy włoskie bo te mi również zalegały :) lekko słony smak idealnie komponował się z napojami sylwestrowymi. Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajny ten Twój przepis- właśnie szukam pomysłu na Sylwestra, czegoś niezbyt pracochłonnego i do transportu odpowiedniego:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger