Schab duszony z kurkami

Pyszny obiad bo mięso z dodatkiem grzybów - takie danie zawsze mi smakuje. Kurki już się kończą więc trzeba wykorzystywać je póki są.


składniki:
  • 4 niezbyt grube kotlety ze schabu środkowego, bez kości
  • 1/2 - 3/4 kg kurek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 - 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • ew. 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 4 łyżki śmietany 22%,
  • do smaku: sól, pieprz mielony

sposób przygotowania:
Kotlety lekko rozklepałam, oprószyłam z obu stron solą i pieprzem, obtoczyłam lekko w mące pszennej. Grzyby oczyściłam, większe pokroiłam. Na patelni rozgrzałam olej, obsmażyłam kotlety do zrumienienia z obu stron, przełożyłam na talerz a na patelnię dodałam masło. Podsmażyłam posiekaną w kosteczkę cebulę, dodałam grzyby, smażymy ok. 5 min. aby grzyby zmiękły. Następnie dodałam śmietanę, doprawiłam solą i pieprzem. Sos powinien po chwili zgęstnieć, ale jeśli grzyby puszczą dużo wody to możemy go zagęścić mąką kukurydzianą rozrobioną w odrobinie zimnej wody.

Do sosu włożyłam obsmażone kotlety i dusiłam całość 5 - 10 min. Podałam z pure z ziemniaków i marchewki, posypując całość posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem.

7 komentarzy:

  1. hmm, schabik z kurkami lubię bardzo a jeszcze tak apetycznie zaserwowany że aż mi ślinka leci, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam ,zrobiłam ,zrobiłam!!! pysia ,pysia ,pysia!Pierwszy raz jadłam kurki wspaniałe!:)Zawsze uważałam ze to taki twardzioch nie do przetrawienia:)Och jak bardzo sie myliłam.Iza dzięki za wprowadzenie mnie w świat kurki:):):)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ewuniu, ja kurki po prostu kocham!

    Lenko, cieszę się, że pomogłam Cię przekonać do tych pysznych grzybków!

    OdpowiedzUsuń
  4. 1/2 - 3/4 dkg kurek ?????Może 1/2 kg !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście, że tak - dzięki za zwrócenie uwagi na błąd :) już poprawiam

      Usuń
  5. A co z kurkami mrożonymi, czy najpierw rozmrozić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, mrożonych kurek nie rozmrażaj - wsyp na patelnię zaraz po wyjęciu z piekarnika a rozmrożą się już podczas smażenia

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger